Alkoholi, karboksilne kiseline, estri-vezbanje

  1. Napišite opštu formulu za: a) alkohole;  b) karboksilne kiseline  c) estre
  2. Funkcionalna grupa alkohola je______
  3. Funkcionalna grupa karboksilnih kiselina je_________
  4. Navedite primere primene estara.
  5. Napišite racionalNne strukturne formule za: a) etanol; b)2-metil-1-butanol; 3) 2-propanol;  4) 2.2-dimetil-1-pentanol.
  6. Napišite racionalNne strukturne formule za: 1)glicerol;   2)glikol;  3) metanal; 4)propanon.
  7. Napiši po jedan primer za primarni, sekundarni i tercijarni alkohol.
  8. Kao sredstvo za skidanje laka sa noktiju koristi se: 1) propanol; 2) propanal;  3)2-butanol; 4)propanon
  9. Alkohol koji se koristi za dezinfekciju rana, a kao sastojak alkoholnih pića konzumiranjem izaziva bolest zavisnosti, alkoholizam, naziva se:_______(napiši i racionalnu strukturnu formulu).
  10. Navedite primer upotebe etanske kiseline i napišite njenu racionalnu strukturnu formulu.
  11. Napišite racionalne strukturne formule za: a) metansku kiselinu; b) etil-etanoat;   c) 1.2-etandiol;   d)aldehid koji sadži tri atoma ugljenika.
  12. Napišite jednačine sledećih hemijskih  reakcija: a) potpuno sagorevanje etanola;  b) neutralizacije etanske kiseline natrijum-hidroksidom; c) reakcije koja se koristi u alko testu.
  13. Navedi naziv tri supstance koje u reakciji sa metanskom kiselinom mogu dati soli ove kiseline i predstavite hemijskim  jednačinama odgovarajuće reakcije.
  14. Reakcija esterifikacije se odigrava izmedju:a)alkohola i ketona; b)alkohola i kiselina; c) između molekula alkohola.
  15. Napiši jednačine hemijskih reakcija: a)dehidratacije etanola; b)metanola i natrijuma; c)mravlje kiseline i kalcijuma; d)sirćetne kiseline i natrijum-karbonata; e) sirćetne kiseline i 1-propanola.
  16. Npiši jednačinu elektrolitičke disocijacije: a) mravlje kiseline;  b) sirčetne kiseline.
  17. Koja od ponuđenih supstanci se dobro meša sa vodom: a)heksan; b) oktanol; c)etanol;   d)etan?
  18. Napiši jednačinu reakcije koja se odigrava:a) delovanjem sirćetne kiseline na ljusku jajeta; b)izmedju sode-bikarbone i sirćetne kiseline.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s